Hoogwaardige toeristische attracties in Antwerpen

Hoogwaardige toeristische attracties in Antwerpen

De culturele hoofdstad van Vlaanderen, het Nederlandstalige noordelijke deel van België, Antwerpen is zowel een bruisende industriële havenstad als een uitstekend historisch centrum voor Belgisch handwerk en kunstzinnigheid. De stad was ooit de thuisbasis van beroemde kunstenaars als Rubens, van Dyck en Jordaens, terwijl eeuwenlange welvaart door handel en commercie een erfenis van architecturale schoonheid heeft nagelaten, waaronder de prachtige kathedraal, het stadhuis en vele andere uitstekende historische gebouwen in het oude stadscentrum.

Voor kunstliefhebbers en cultuurliefhebbers zijn de uitstekende musea van Antwerpen de belangrijkste attractie en een vitale halte op elke Belgische route. Met name de schilderijen van de stad – een onvergelijkbare verzameling meesterwerken uit de 15e tot de 17e eeuw uit een tijd waarin het werk van kunstenaars van de Zuid-Nederlandse school buitengewone hoogten bereikte – is een hoogtepunt van elk bezoek.

Ontdek de stad en vind meer dingen te doen met onze lijst met de belangrijkste toeristische attracties in Antwerpen.

Grote Markt (Grote Markt)

De Grote Markt van Antwerpen met zijn stadhuis en talrijke gildehuizen is het hart van de oude stad. In het midden staat de sierlijke Brabo-fontein die in 1887 werd gebouwd door Jef Lambeaux en de Romeinse soldaat Silvius Brabo afbeeldde die de afgehakte hand van de gigantische Antigonus in de Schelde gooide.

Het stadhuis (of Stadhuis) domineert de westkant van het plein en werd gebouwd door Cornelis Floris de Vriendt tussen 1561 en 1565. Binnenin hangen de kamers met 19e-eeuwse schilderijen van H. Leys die de geschiedenis van Antwerpen illustreren. Afgezien van het Stadhuis, zijn de meeste gebouwen aan de Grote Markt voormalige gildehuizen (gildehuizen), die oorspronkelijk dienden als hoofdkwartier van de 16e en 17e-eeuwse gilden van de stad.

Een van de meest interessante gildenhuizen aan de noordkant zijn het Gildehuis der Kuipers (Coopers ‘huis nr. 5), het Huis van de Schutters (Archer’s House nr. 7) en het Huis van de Kruideniers (kruideniershuis nr. 11) ).

Direct achter het stadhuis, in de Gildekamersstraat, is een voormalig gildehuis omgebouwd tot een volksmuseum gewijd aan de vele traditionele kunst en ambachten in de regio Antwerpen, terwijl in de buurt het etnografisch museum staat, dat niet-Europese culturen belicht.

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal (Onze Lieve Vrouwkathedraal) is de grootste gotische kerk van België. De werkzaamheden aan de kathedraal werden in 1352 voortgezet en duurden tot 1521. Jacob van Thienen, Pieter Appelmans, Jan Tac, Everaert Spoorwater, Hermann en Dominic de Waghemakere en Rombout Keldermans behoorden tot de architecten en bouwmeesters die hebben bijgedragen aan de bouw ervan.

De kerk heeft in de loop der jaren verschillende keren ernstige schade geleden, waardoor het haar veel kostbare kunstwerken heeft onthouden. Eerst ontstond een brand in 1533, daarna despoliatie door dissidente iconoclasten in 1566, calvinisten in 1581 en Franse republikeinse troepen in 1794 en 1800. Helaas zijn sindsdien slechts enkele van de verloren schatten teruggevonden.

Restauratie van de buitenkant is begonnen in de 19e eeuw, en alle gebeeldhouwde stenen aan de buitenkant van het gebouw zijn daarom recent. De werkzaamheden aan het interieur begonnen in 1965, te beginnen met het schip waar reparaties werden voltooid in 1983. De beste van de resterende kunstwerken worden getoond in het schip en de gangpaden evenals in de schatkamer van de kathedraal.

Zoo van Antwerpen

Precies in het centrum van de stad werd de Antwerpse dierentuin opgericht in 1843. Het wordt algemeen beschouwd als een van de beste dierentuinen in Europa vanwege de verscheidenheid aan soorten; het succes ervan in de fokkerij; de zorg verleend aan de dieren, die in een zo natuurlijk mogelijke omgeving worden gehouden; en niet in de laatste plaats de architectuur.

Terwijl de Art Déco-gevels van de ingang de eerste opvallende kenmerken zijn, bevinden zich in de dierentuin verschillende opvallende gebouwen, waaronder het giraf- en olifantenhuis (1855) in de stijl van een Egyptische tempel. Meer dan 6000 dieren van 950 soorten leven in de dierentuin, waaronder zeldzame rassen zoals de witte neushoorn, okapi en berggorilla. Als je Antwerpen met kinderen bezoekt, is een bezoek aan de dierentuin een van de beste dingen om te doen.

Direct naast de dierentuin is het centraal station van Antwerpen (ook bekend als Middenstatie) een prachtig 19e-eeuws gebouw dat wordt beschouwd als een van de meest indrukwekkende treinstations ter wereld. De bijnaam van de kathedraal van de spoorweg is een bewijs van zijn grootsheid, en zelfs degenen die niet per trein reizen, zullen het interieur willen verkennen. Het is van historisch belang als het eerste station van de Belgische openbare spoorwegen, het eerste in zijn soort in Europa.

No Comments

Post A Comment